Klasyczne Curry Indyjskie - przepis + zestaw produktów
-
Dostępność:
3-5 dni
Opis produktu
Kuchnia indyjska urzeka magią smaków i aromatów. Nic jednak bardziej mylnego, aniżeli uproszczanie przepisów kuchni hinduskiej do takich, które zawierają tylko jedną z morza przypraw, nadających każdej z potraw tej przepysznej wyjątkowości. Nabycie umiejętności przyrządzania sosu curry przyda się Wam podczas komponowania kolejnych potraw:)
Przepis na 4 porcje

- Prażona cebulka 100g
- Orzeszki ziemne 200g
- Przecier pomidorowy 200g
- Imbir / czosnek 50g
- Kardamon 10g
- Anyż 5g
- Kurkuma i chilli, szczypta
- Sól, szczypta
- Kmin w proszku 5g
- Kolendra w proszku 5g
- Kozieradka 5g
- Garam masala 5g
Przygotowanie:- Przygotuj pastę czosnkowo - imbirową, poprzez zmiksowanie czosnku i imbiru z odrobiną wody.
- Utrzyj cebulkę na pastę, uprzednio mocząc ją w ciepłej wodzie.
- Utrzyj orzeszki na pastę, dodając trochę zimnej wody.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż kardamon i anyż.
- Dodaj pastę czosnkowo- imbirową i smaż do momentu, aż się zezłoci.
- Dodaj kurkumę i chilli, do smaku.
- Dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez 8/10 minut na małym ogniu.
- Wymieszaj pastę z prażonej cebulki z solą, kminem, kolendrą, kozieradką, garam masala. Dodaj do sosu.
- Na koniec dodaj orzeszki i gotuj kolejne 8-10 min.
W ten sposób otrzymałeś gotowy sos curry, któey jest bazą do wielu indyjskich potraw.
CHICKEN CURRY
Składniki:
- Pasta czosnkowo - imbirowa 2 łyżeczki
- Kardamon 4 ziarna
- Anyż 4 gwiazdki
- Kurkuma 1/2 łyżeczki
- Kmin 1/2 łyżeczki
- Kolendra w proszku 1/2 łyżeczki
- Garam masala 1/2 łyżeczki
- Kozieradka 1/2 łyżeczki
- Kurczak filet 1kg
- Masło 100g
- Śmietana 18% 100ml
- Świeża kolendra
- Ryż Basmati 500g
Przygotowanie:- Kurczaka pokrój w kawałki.
- Ryż ugotuj w proporcji do wody 1:1.5 (1 porcja suchego ryżu do 1.5 porcji wody)
- Na rozgrzanym oleju podsmaż wszystkie przyprawy, dodaj kurczaka i smaż 10 minut.
- Dodaj ugotowany wcześniej sos curry, zagotuj, dodaj masło i śmietanę, ponownie zagotuj.
- Danie podawaj z ryżem basmati, posypane świeżymi listkami kolendry.
Smacznego!
ZESTAW PRODUKTÓW "INDIAN CURRY" ZAWIERA:KUPUJĄC W ZESTAWIE OSZCZĘDZASZ 10%!.
- Kurczaka pokrój w kawałki.
- Przygotuj pastę czosnkowo - imbirową, poprzez zmiksowanie czosnku i imbiru z odrobiną wody.