Kaczka w Panang Curry z lychee - przepis + zestaw produktów
-
Dostępność:
3-5 dni
Opis produktu
Przepis na 2 porcje

- Pasta Panang curry 50g
- Cukier palmowy 1/2 łyżki
- Sos rybny 2-4 łyżki
- Liście limety kaffir 1 łyżka (drobno posiekanych)
- Owoce lychee 6-7szt
- Warzywa (papryka, groszek cukrowy, pomidorki koktajlowe).
- Piersi z kaczki, 2szt
Przygotowanie:
1.Piersi kaczki usmaż na rozgrzanym oleju na złoto (tylko skórą do dołu). Pokrój w plastry. Warzywa pokrój w kostkę.
2.Rozgrzej olej na patelni, wlej 1/4 puszki śmietanki kokosowej, doprowadź do wrzenia, dodaj całą pastę Panang.
3.Smaż pastę tak, by dodana śmietanka odparowywała, dolewając jednak od czasu do czasu kolejne porcję śmietanki (po ok. 2-3ł), aby nie dopuścić do przypalenia. Smażenie powinno trwać ok. 4-5 minut, aż zauważysz wydzielający się olej.
4.Dodaj mięso.
5.Duś kaczkę do momentu, aż będzie gotowa (mięso będzie miękkie i delikatne), następnie dodaj warzywa i owoce lychee, liście limety kaffir, cukier palmowy i sos rybny, smaż kolejne 3-4minuty.
6.Podawaj przybrane wedle uznania - liśćmi limety kaffir, tajską bazylią, polane łyżką śmietanki kokosowej, z ryżem jaśminowym.
*Uwagi:
Jeśli chcesz, by potrawa była bardziej lekkostrawna, zastąp śmietankę mleczkiem kokosowym.
Smacznego!
KUPUJĄC ZESTAW OSZCZĘDZASZ 10%
Śmietanka kokosowa | 400ml |
Pasta Panang curry | 50g |
Sos rybny | 200ml |
Liście limety Kaffir * | 100g |
Cukier palmowy | 200g |
Owoce lychee | 567g |
* Zestaw z liśćmi limety Kaffir dostarczamy wyłącznie na terenie Warszawy. Zestaw bez liści dostarczamy w całej Polsce.