Jajka Stuletnie Kacze ("Thousand year" Chinese Duck Eggs) | Pidan 6 sztuk
Produkt archiwalny
Opis produktu
Jajka 100-letnie (chin. 皮蛋 pídàn) to danie specyficzne dla kuchni chińskiej.
Jajko stuletnie to zakonserwowane i przechowywane przez min. kilka tygodni w specjalnych warunkach jajko. Tradycyjny proces przygotowania jaj stuletnich trwa minimum sto dni. Rozpoczyna się on od umieszczenia jaj w roztworze przygotowanym z gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżowych i wody. Następnie blaszane naczynie wypełnione jajkami zanurzonymi w roztworze jest szczelnie zamykane i odstawiane na okres około stu dni.
W tym czasie, w naczyniu dochodzi do procesu gaszenia wapna, podczas którego jajka wpierw mocno się nagrzewają, a następnie stygną. Ten proces doprowadza do powstania wokół jajka twardej, hermetycznej skorupy, która zabezpiecza je przed zepsuciem.
Po całym procesie białko zmienia barwę - na brązową lub czarną i konsystencję - na galaretowatą, żółtko natomiast przyjmuje brązowozielony kolor.
Jajko stuletnie podawane jest z sosem sojowym, octem winnym lub imbirem jako zimna przekąska.
Myląca nazwa "jako stuletnie" lub "jajko tysiącletnie" wynika z faktu, że prawdziwi koneserzy uznają, iż im jajko starsze tym lepsze (jak francuskie wino). Stąd jajka stuletnie potrafią być przechowywane nieraz po kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat.
Kraj pochodzenia: Chiny
Opakowanie: 6 sztuk