Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Jajka Stuletnie Kacze ("Thousand year" Chinese Duck Eggs) | Pidan 6 sztuk

  • Dostępność:

    Jest – dostępne w Składzie Bananów

36,50 zł

Opis produktu

Jajka 100-letnie (chin. 皮蛋 pídàn) to danie specyficzne dla kuchni chińskiej.

Jajko stuletnie to zakonserwowane i przechowywane przez min. kilka tygodni w specjalnych warunkach jajko. Tradycyjny proces przygotowania jaj stuletnich trwa minimum sto dni. Rozpoczyna się on od umieszczenia jaj w roztworze przygotowanym z gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżowych i wody. Następnie blaszane naczynie wypełnione jajkami zanurzonymi w roztworze jest szczelnie zamykane i odstawiane na okres około stu dni.
W tym czasie, w naczyniu dochodzi do procesu gaszenia wapna, podczas którego jajka wpierw mocno się nagrzewają, a następnie stygną. Ten proces doprowadza do powstania wokół jajka twardej, hermetycznej skorupy, która zabezpiecza je przed zepsuciem.

Po całym procesie białko zmienia barwę - na brązową lub czarną i konsystencję - na galaretowatą, żółtko natomiast przyjmuje brązowozielony kolor.

Jajko stuletnie podawane jest z sosem sojowym, octem winnym lub imbirem jako zimna przekąska.

Myląca nazwa "jako stuletnie" lub "jajko tysiącletnie" wynika z faktu, że prawdziwi koneserzy uznają, iż im jajko starsze tym lepsze (jak francuskie wino). Stąd jajka stuletnie potrafią być przechowywane nieraz po kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat.

Kraj pochodzenia: Chiny
Opakowanie: 6 sztuk

RozwińZwiń Opis

Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Grzyby Shitake / Shiitake 100g

Grzyby Shitake / Shiitake 100g

W medycynie chińskiej znane jako “eliksir życia” z powodu swojego składu, który wspomaga odzyskiwanie wigoru i witalności, wzmacnia system odpornościowy oraz pomaga w zwalczaniu stresu.

 Żelki o Smaku Litchee | Gummy Candy LYCHEE 102g Kasugai

Żelki o Smaku Litchee | Gummy Candy LYCHEE 102g Kasugai

Żelki o smaku litchee 102g

 Ryż kleisty Sticky Rice 1kg

Ryż kleisty Sticky Rice 1kg

Ryż kleisty (‘Sticky rice’) charakteryzuje się wyjątkową lepkością po ugotowaniu. W kuchni azjatyckiej znalazł częste zastosowanie w przygotowywaniu słodkich dań i deserów.

 Wietnamska Wołowina Suszona (Vietnamese Beef Jerky) 87g Anh Vu

Wietnamska Wołowina Suszona (Vietnamese Beef Jerky) 87g Anh Vu

Wietnamska wołowina suszona.


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store