Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Jajka Stuletnie Kacze ("Thousand year" Chinese Duck Eggs) | Pidan 6 sztuk

Produkt archiwalny

Opis produktu

Jajka 100-letnie (chin. 皮蛋 pídàn) to danie specyficzne dla kuchni chińskiej.

Jajko stuletnie to zakonserwowane i przechowywane przez min. kilka tygodni w specjalnych warunkach jajko. Tradycyjny proces przygotowania jaj stuletnich trwa minimum sto dni. Rozpoczyna się on od umieszczenia jaj w roztworze przygotowanym z gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżowych i wody. Następnie blaszane naczynie wypełnione jajkami zanurzonymi w roztworze jest szczelnie zamykane i odstawiane na okres około stu dni.
W tym czasie, w naczyniu dochodzi do procesu gaszenia wapna, podczas którego jajka wpierw mocno się nagrzewają, a następnie stygną. Ten proces doprowadza do powstania wokół jajka twardej, hermetycznej skorupy, która zabezpiecza je przed zepsuciem.

Po całym procesie białko zmienia barwę - na brązową lub czarną i konsystencję - na galaretowatą, żółtko natomiast przyjmuje brązowozielony kolor.

Jajko stuletnie podawane jest z sosem sojowym, octem winnym lub imbirem jako zimna przekąska.

Myląca nazwa "jako stuletnie" lub "jajko tysiącletnie" wynika z faktu, że prawdziwi koneserzy uznają, iż im jajko starsze tym lepsze (jak francuskie wino). Stąd jajka stuletnie potrafią być przechowywane nieraz po kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat.

Kraj pochodzenia: Chiny
Opakowanie: 6 sztuk

RozwińZwiń Opis

Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Kolendra Mielona (Coriander Powder) | Dhania Powder 100g TRS

Kolendra Mielona (Coriander Powder) | Dhania Powder 100g TRS

Doskonałej jakości przyprawa, znanej na całym świecie firmy TRS.

 Cynamon Mielony (Cinnamon Powder) 100g TRS

Cynamon Mielony (Cinnamon Powder) 100g TRS

Cynamon mielony firmy TRS


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store