Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Chicken Madras [Przepis + Zestaw Produktów]

  • Dostępność:

    3-5 dni

  • Producent:

    Masala

75,00 zł

Opis produktu


  CHICKEN MADRAS

CHICKEN MADRAS

Madras Curry pochodzi z południowych Indii i swoją nazwę zawdzięcza nazwie miasta Madras, dziś znanego jako Chennai. W Indiach nie stosuje się nazwy "Madras Curry", za to Wielka Brytania zna ją doskonale. Potrawę można przyrządzić z mięsem, lub w wersji wege, nie zapominając, że to chilli właśnie definiuje to danie.

Przepis na 4 porcje


Składniki:
  • Pierś z kurczaka, 700g
  • Zielone chilli, 3 małe papryczki
  • Olej, 5 łyżek
  • Czosnek, 7 ząbków
  • Goździki, 3szt
  • Cebula, 2 duże sztuki, posiekane
  • Imbir, 2,5cm, zmielony
  • Kardamon 10g
  • Kurkuma i chilli, 1 łyżeczka
  • Sól, szczypta
  • Kmin 1,2 łyżeczki
  • Kolendra 1/2 łyżeczki
  • Garam masala, 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka
  • Przecier pomidorowy, 400ml
  • Liście kolendry, garść

    Przygotowanie:

    1. Kurczaka pokrój w kawałki "na jeden kęs". Rozgnieć lub posiekaj chilli (pozostaw nasionka).

    2. Rozgrzej olej w dużej patelni, podsmaż goździki i kardamon. 

    3. Dodaj cebulę i smaż do momentu, aż będzie brązowa (dla uzyskania najlepszego efektu, cebula musi być mocno brązowa).

    4. Dodaj zielone chilli, imbir i czosnek i smaż pół minuty.

    5. Dodaj chilli w proszku, kmin, kolendrę, kurkumę i szczyptę soli, smaż często mieszając.

    6. Dodaj kurczaka i 50ml wody - mieszaj dokładnie 2-3 minuty.

    7. Dodaj gałkę muszkatołową i pomidory. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.

    8. Na koniec wmieszaj świeże liście kolendry i posyp garam masalą.

      Smacznego!

      ZESTAW "CHICKEN MADRAS" ZAWIERA:


      KUPUJĄC W ZESTAWIE OSZCZĘDZASZ 10%


                  
      Kmin rzymski  100g
      Goździki 50g
      Chilli w proszku   100g
      Kurkuma   100g
       Kardamon zielony   50g
      Kolendra w proszku   100g
      Garam masala   100g

RozwińZwiń Opis

Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Herbata Czarna Bengalski Ogień - 50g

Herbata Czarna Bengalski Ogień - 50g

Mocna, korzenna i aromatyczna czarna herbata z dodatkiem cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu oraz pieprzu.

  Tajska Kolendra Świeża 200g

Tajska Kolendra Świeża 200g

Świeża, aromatyczna kolendra bez korzeni

 Nachos Tortilla Chips Naturalne 120g Sabor Especial

Nachos Tortilla Chips Naturalne 120g Sabor Especial

Oryginalne chrupiące meksykańskie nachosy o smaku naturalnym

 Mieszanka Przypraw Garam Masala (Garam Masala Powder) 100g TRS

Mieszanka Przypraw Garam Masala (Garam Masala Powder) 100g TRS

Jedna z najbardziej znanych przypraw kuchni indyjskiej, nieodzowna do przygotowania dania Tikka masala.

 Kardamon Zielony (Green Cardamom) | Elaichi 50g TRS

Kardamon Zielony (Green Cardamom) | Elaichi 50g TRS

Kardamon (Elachi इलायची) znany był już w starożytnym Egipcie, używano go jako dodatek do perfum. Jest rośliną dziko rosnącą na Wybrzeżu Malabarskim, a uprawianą obecnie w Indiach i na Cejlonie. Kardamon zielony charakteryzuje się typowo orientalnym smakiem - cytrynowo eukaliptusowym. Wpływa on kojąco na organizm. Kardamon zielony nadaje potrawom słodki, a zarazem wspaniały korzenny smak.


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store