Chicken Madras [Przepis + Zestaw Produktów]
-
Dostępność:
3-5 dni
-
Producent:
Opis produktu
CHICKEN MADRAS
Madras Curry pochodzi z południowych Indii i swoją nazwę zawdzięcza nazwie miasta Madras, dziś znanego jako Chennai. W Indiach nie stosuje się nazwy "Madras Curry", za to Wielka Brytania zna ją doskonale. Potrawę można przyrządzić z mięsem, lub w wersji wege, nie zapominając, że to chilli właśnie definiuje to danie.
Przepis na 4 porcje

- Pierś z kurczaka, 700g
- Zielone chilli, 3 małe papryczki
- Olej, 5 łyżek
- Czosnek, 7 ząbków
- Goździki, 3szt
- Cebula, 2 duże sztuki, posiekane
- Imbir, 2,5cm, zmielony
- Kardamon 10g
- Kurkuma i chilli, 1 łyżeczka
- Sól, szczypta
- Kmin 1,2 łyżeczki
- Kolendra 1/2 łyżeczki
- Garam masala, 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka
- Przecier pomidorowy, 400ml
- Liście kolendry, garść
Przygotowanie:- Kurczaka pokrój w kawałki "na jeden kęs". Rozgnieć lub posiekaj chilli (pozostaw nasionka).
- Rozgrzej olej w dużej patelni, podsmaż goździki i kardamon.
- Dodaj cebulę i smaż do momentu, aż będzie brązowa (dla uzyskania najlepszego efektu, cebula musi być mocno brązowa).
- Dodaj zielone chilli, imbir i czosnek i smaż pół minuty.
- Dodaj chilli w proszku, kmin, kolendrę, kurkumę i szczyptę soli, smaż często mieszając.
- Dodaj kurczaka i 50ml wody - mieszaj dokładnie 2-3 minuty.
- Dodaj gałkę muszkatołową i pomidory. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
- Na koniec wmieszaj świeże liście kolendry i posyp garam masalą.
Smacznego!ZESTAW "CHICKEN MADRAS" ZAWIERA: KUPUJĄC W ZESTAWIE OSZCZĘDZASZ 10%
Kmin rzymski 100g Goździki 50g Chilli w proszku 100g Kurkuma 100g Kardamon zielony 50g Kolendra w proszku 100g Garam masala 100g
- Kurczaka pokrój w kawałki "na jeden kęs". Rozgnieć lub posiekaj chilli (pozostaw nasionka).