Fuji Sakura Rice to okrągłoziarnisty, kleisty ryż japoński (Oryza sativa japonica), odmiany Akita Komachi, wyselekcjonowanej w 1982 r., w Rolniczym Ośrodku Eksperymentalnym prefektury Akita. Około 2000 roku zyskał on dużą popularność w całej Japonii.
Jego wyjątkowe zalety - umiarkowana kleistość, sprężystość oraz dobrze utrzymywana wilgotność sprawiły, że ryż tej właśnie odmiany stał się najbardziej rekomendowanym do sushi.
Z powodu pogarszania się warunków uprawy ryżu w Japonii (globalne ocieplenie klimatu), część produkcji przenoszona jest do innych krajów. Ryż Fuji Sakura, który Państwu proponujemy, został zebrany z upraw w Wietnamie, ale wyłącznie z sadzonek sprowadzonych z Japonii, aby uniknąć krzyżowania się gatunku z lokalnymi obcymi odmianami.
W ten sposób uzyskuje się gwarancję autentyczności uprawy Akita Komachi. Ryż Fuji Sakura jest sadzony, uprawiany, szlifowany pod ścisłym nadzorem japońskich specjalistów i technologów upraw, a eksportowany głównie do odbiorców w Japonii.