skład
mąka ryżowa, woda
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Makaron ryżowy idealny do tajskiego Pad Thai, wietnamskiej zupy Pho czy innych azjatyckich dań smażonych i gotowanych.
Makarony w Tajlandii pojawiły się za sprawą chińskich kupców, już w okresie Ajuttaji. Od tamtego czasu Tajowie produkują własne makarony, dokładnie takimi samymi sposobami jak Chińczycy.
Zarówno makarony tajskie, jak i chińskie (mowa tu o ryżowych, rzecz jasna) po pierwszym procesie produkcji są ŚWIEŻE. Te jednak są znacznie trudniej dostępne poza Azją.
W pierwszym etapie produkcji makaronu ryżowego, namacza się ryż na całą noc, następnie mieli się go na gładką mączkę. Tak uzyskaną mączkę rozprasowuje się na materiale rozciągniętym nad parującą wodą. W momencie zagotowania wody, kotły zamyka się przykrywą i w ten oto sposób otrzymujemy świeży makaron ryżowy, który pozostawia się do wystygnięcia.
Pozostaje już tylko proces suszenia i cięcia makaronu na dowolną szerokość.
Przed użyciem makaron należy namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 1/2h.
mąka ryżowa, woda
Tajlandia
400g
przechowuj w suchym miejscu