Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Glony Konbu / Kombu / Dashima (Dried Kelp) 1kg

  • Dostępność:

    Jest – dostępne w Składzie Bananów

135,00 zł

Opis produktu

Konbu (Morszczyn pęcherzykowaty) to jeden z najpopularniejszych glonów wykorzystywanych w kuchni japońskiej, zaraz po glonach Nori.

Razem z katsuo-bushi (plasterkami tuńczyka bonito), służy przygotowaniu bulionu dashi. Z samych liści konbu przyrządza się wegetariańską wersję dashi. Poza podstawowym zastosowaniem, konbu można je także skrobać, w celu otrzymania cienkich wstążek (oboro konbu) oraz zrzynek (soboro / tororo konbu). Oboro konbu wykorzystuje się do wiązania potraw, jak np. sushi. Tororo konbu służy do przyrządzania klarownych zup.

Konbu stanowi także bardzo ważny element kultury japońskiej - nieodzowny na stole podczas uroczystych przyjęć - yorokonbu oznacza "radować się".

Glony konbu charakteryzują się bardzo wysoką zawartością jodu i mają właściwości lecznicze. Morszczyn stosowany jest w niedoczynności tarczycy, przyspiesza przemianę materii, zapobiega arteriosklerozie.

Waga: 1000 g.

RozwińZwiń Opis

Co klienci kupowali razem z tym produktem?

  Tajska Kolendra Świeża 50g

Tajska Kolendra Świeża 50g

Świeża tajska kolendra, pęczek bez korzenia.

 Marynowane paski łopianu Yamagobo 500g

Marynowane paski łopianu Yamagobo 500g

Marynowany korzeń łopianu stosowany do dań jednogarnkowych lub sushi w kuchni Japońskiej.

 Udon Makaron Suchy (Udon Noodles) 453g A+

Udon Makaron Suchy (Udon Noodles) 453g A+

Niezbędny makaron w kuchni japońskiej.

  Tajska Bazylia Świeża 100g

Tajska Bazylia Świeża 100g

Wyjątkowa odmiana bazylii, niezastąpiona w tajskich daniach


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store