Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Glony Konbu / Kombu / Dashima (Dried Kelp) 1kg

  • Dostępność:

    Jest – dostępne w Składzie Bananów

105,00 zł

Opis produktu

Konbu (Morszczyn pęcherzykowaty) to jeden z najpopularniejszych glonów wykorzystywanych w kuchni japońskiej, zaraz po glonach Nori.

Razem z katsuo-bushi (plasterkami tuńczyka bonito), służy przygotowaniu bulionu dashi. Z samych liści konbu przyrządza się wegetariańską wersję dashi. Poza podstawowym zastosowaniem, konbu można je także skrobać, w celu otrzymania cienkich wstążek (oboro konbu) oraz zrzynek (soboro / tororo konbu). Oboro konbu wykorzystuje się do wiązania potraw, jak np. sushi. Tororo konbu służy do przyrządzania klarownych zup.

Konbu stanowi także bardzo ważny element kultury japońskiej - nieodzowny na stole podczas uroczystych przyjęć - yorokonbu oznacza "radować się".

Glony konbu charakteryzują się bardzo wysoką zawartością jodu i mają właściwości lecznicze. Morszczyn stosowany jest w niedoczynności tarczycy, przyspiesza przemianę materii, zapobiega arteriosklerozie.

Waga: 1000 g.

RozwińZwiń Opis

Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Cynamon w laskach - Cinnamon Sticks - 50g (rozważany)

Cynamon w laskach - Cinnamon Sticks - 50g (rozważany)

Doskonałej jakości przyprawa, znanej na całym świecie firmy TRS.

 Mirin Fu 500ml Marukin

Mirin Fu 500ml Marukin

Japońskie wino do gotowania - mirin.

 Pierogi Gyoza z Krewetkami (Shrimp Gyoza) 20 szt. 400g [PRODUKT MROŻONY]

Pierogi Gyoza z Krewetkami (Shrimp Gyoza) 20 szt. 400g [PRODUKT MROŻONY]

Pierogi w orientalnej odsłonie

 Mieszanka Przypraw do Nadziewanych Smażonych Warzyw (Spice Blend for Stuffed, Fried Vegetables) | Tava Fry Masala 100g MDH

Mieszanka Przypraw do Nadziewanych Smażonych Warzyw (Spice Blend for Stuffed, Fried Vegetables) | Tava Fry Masala 100g MDH

Tava Fry Masala to mieszanka indyjskich przypraw do nadziewanych, smażonych warzyw.


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store