Curry Phanaeng to jedno z dań XIX wieku wywodzącym się z kultur świata islamskiego, głównie Persji i Indii, a także do regionów Bliskiego Wschodu, Indonezji i Malezji. Jest to gęste, kokosowe curry, zagęszczone orzeszkami ziemnymi i doprawione suchymi przyprawami.
Zastosowanie tych drogich przypraw w curry phanaeng wraz z wołowiną, która była wówczas rzadkim mięsem, spodobało się dworowi królewskiemu i wysokiemu społeczeństwu, ale pierwotnie było niedostępne dla większości zwykłych ludzi, co zmieniało się na przestrzeni lat. Nowoczesna wersja curry phanaeng została dramatycznie zmodyfikowana w stosunku do oryginału. Dziś curry nie jest tak gęste, a czasami dodaje się bakłażany czy inne warzywa.
W wersji tradycyjnej, zgodnej z metodą stosowaną w pałacu Suan Sunandha , w przepisie występuje wyłącznie mięso, pasta curry, krem kokosowy, cukier i sos rybny. Do samej pasty używa się suchych chilli, prażonych nasion kolendry, prażonych kminku i białego pieprzu, a także trawy cytrynowej, galangi, korzenia kolendry, skórki limonki kaffir, szalotki, czosnku, sfermentowanej pasty z krewetek (kapi) i soli, do której dodaje się również prażone orzeszki ziemne.
Ciekawostką jest, że historycznie występują wersje curry phanaeng, które mijałyby się z definicją dania curry samego w sobie. Polegają bowiem na wolnym grillowaniu kurczaka nad żywym ogniem, smarowanego mieszanką curry i śmietanki kokosowej.