Glony Wakame / Miyeok (Dried Wakame Seaweed) 500g
-
Dostępność:
3-5 dni
Opis produktu
Wakame, zwane świeżą musztardą morską, jest najpopularnieszą, spośród wszystkich odmian wodorostów jadanych przez Japończyków. Ich właściwości odżywcze oraz dobroczynny wpływ na zdrowie znano w Japonii od dawna.
Wakame są bogate w białka, sód, żelazo, potas, wapń (posiadają go 15razy więcej niż mleko) i wiaminy B1, B2, B3, B6, B12. Wśród Japonek stosujących dietę bogatą w algi brunatne, odnotowano niższy wskaźnik zachorowań na raka piersi.
Wakame w smaku przypominają ostrygi.Stosowane są do sporządzania sałatek, szczególnie jednak nadają się do zup i bulionów, ale również jako dekoracyjny dodatek do potraw.Najpopularniejszym daniem w japońskich restauracjach jest wakame soba -makaron gryczany z glonami wakame.
Glony przez użyciem należy namoczyć w zimnej wodzie (zwiększają objętość ok.10-krotnie).
Wakame 500g
Kalorie 138 kcal |
Ilość na porcję (100g ) | |
Sole | 240 mg | |
Węglowodany | 6,2g | |
Białka | 18g | |
tłuszcze | 4g | |
błonnik | 35,6g |