Czarny Ocet Ryżowy | Chinkiang 550ml
-
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Opis produktu
Oryginalny czarny ocet ryżowy Zhènjiāng xiāngcǜ (镇江香醋) CHINKIANG pochodzący z miasta Zhenjiang w prowincji Jiangsu w Chinach .
Czarny ocet ryżowy uchodzi za najsmaczniejszy i jeden z najwyżej cenionych chińskich octów. Jego smak porównywany jest najczęściej do najwyższej jakości octów balsamicznych.
Podstawą produkcji czarnego octu ryżowego jest fermetowany ryż kleisty, który już po fermentacji podlega długiemu procesowi starzenia. To właśnie ten proces nadaje mu niemalże czarny kolor oraz niezwykle bogaty, lekko słodkawy i "dymny" posmak.
Ocet CHINKIANG stanowi nie tylko znakomity dodatek do azjatyckich sosów i marynat, ale także może zostać zastosowany jako ciekawy zamiennik dla octu balsamicznego.
W kuchni chińskiej czarny ocet ryżowy używany jest głównie jako dodatek do sosów, marynat, zuł oraz dań duszonych.
Skład: woda, ryż kleisty, otręby pszenne, cukier, sól, sorbinian potasu
Kraj pochodzenia: Chiny
Pojemność: 550ml