Ser Owczy Manchego Dojrzewający 3 Miesiące | Queso Manchego D.O. La Mancha ~3kg (cały krąg) Quesos Artesanos Hechos A Mano SL
-
Dostępność:
2-3 dni
-
Producent:
Opis produktu
Twardy ser owczy Manchego (Queso Manchego) pochodzący z regionu La Mancha to jeden z najbardziej znanych serów Hiszpanii. Do jego produkcji wykorzystuje się wyłącznie tłuste mleko owiec rasy Manchega.
Barwa jaką przyjmuje ser Manchego zależy od czasu jego dojrzewania, a zatem od wieku sera. Młodsze sery charakteryzjue jasnobrązowy kolor, najstarsze nawet ciemnoszary.
Konstystencja sera jest zwarta, mimo iż w miąższu widoczne są charaterystyczne dla Manchego małe dziurki.
Smak i aromat: smak słodko-pikantny (wyraźnie zależny od wieku: im ser jest starszy tym smak bardziej wyrazisty).
Zastosowanie: Ser Manchego jest tradycyjnym serem stołowym. Świetnie sprawdza sie w sałatkach, na kanapkach. Jego smak znakomicie podbija towarzystwo wędzonej szynki, suszonych pomidorów, oliwek i grzybów. Somelierzy do wyrazistego smaku sera Manchego sugerują wybór czerwonego, mocniejszego wina.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Waga: ~3kg