skład
kurkuma
Dostępność:
8-10 dni
Samo słowo kurkuma znaczy tyle, co „żółty korzeń”. Jest to roślina z rodziny imbirowatych.
Ostryż długi, turmeric czy też szafran indyjski – przyprawa, roślina barwierska i lecznicza. Sama przyprawa i żółty barwnik to właściwie kurkumina, która powstaje w wyniku parzenia młodych kłączy we wrzątku i suszenia ich.
Medycyna hinduska odnalazła zastosowanie kurkumy jako leku przyspieszającego gojenie ran, zbawiennego dla układu pokarmowego. Dziś wiemy, że leczy stany zapalne gardła, cukrzycę, wrzody żołądka, obniża poziom cholesterolu, hamuje produkcję kamieni żółciowych i wiele innych.
W kuchni poza oczywistym zastosowaniem, czyli barwieniem potraw na żółty kolor, nadaje potrawom charakterystyczny korzenny aromat i specyficzny (zbliżony do gorczycy) smak.
Używając kurkumy podczas gotowania miej na uwadze dwie bardzo ważne rzeczy: staraj się chronić dłonie (domycie rąk bywa trudne, w szczególności przy stosowaniu świeżego korzenia) i zawsze staraj się dodawać przyprawę z umiarem, gdyż „przedawkowanie” może skutkować całkowitym zgorzknieniem dania.
Kurkuma świeża jest warzywem bardzo trwałym więc możemy ja wysyłać poza Warszawę.
kurkuma
Indie
50g
przechowuj w lodówce, zawiniętą w gazetę