kraj pochodzenia
Wietnam
Dostępność:
Dostępność potwierdza sprzedawca.
UWAGA produkt sezonowy, dostępny w styczniu i lutym!
Gorzki melon to owoc tropikalnej rośliny z rodziny dyniowatych - Momordica charantia. Nazywany także (zależnie od regionu): karela, balsamka ogórkowata, przepękla ogórkowata.
Kształtem karela przypomina ogórka, jednak jej skórka jest nierówna i często przykryta wypustkami. Miąższ kareli jest dość cienki i otacza środek z ziarnami. Gorzki melon zbiera się, kiedy jeszcze jest zielony, wówczas miąższ nie jest jeszcze bardzo gorzki, a skórka na tyle cienka, aby także nadawała się do jedzenia.
Balsamka ogórkowata używana jest w kuchni indyjskiej, chińskiej, wietnamskiej, a takze indonezyjskiej.
Walory smakowe: Wyraźnie gorzki (aby pozbyć się niepożądanego nadmiaru goryczy gorzki melon należy zblanszować osoloną wodą)
Zastosowanie w kuchni:
Wietnam
~150g
przechowuj w lodówce