Placeholder

  • Placeholder
  • Placeholder

Gorzki Melon Świeży (Fresh Bitter Melon) | Karela | Balsamka Ogórkowata 1szt (~150g)

  • Dostępność:

    Dostępność potwierdza sprzedawca.

12,00 zł

Opis produktu

UWAGA produkt sezonowy, dostępny w styczniu i lutym!

Gorzki melon to owoc tropikalnej rośliny z rodziny dyniowatych - Momordica charantia. Nazywany także (zależnie od regionu): karela, balsamka ogórkowata, przepękla ogórkowata. 

Kształtem karela przypomina ogórka, jednak jej skórka jest nierówna i często przykryta wypustkami. Miąższ kareli jest dość cienki i otacza środek z ziarnami. Gorzki melon zbiera się, kiedy jeszcze jest zielony, wówczas miąższ nie jest jeszcze bardzo gorzki, a skórka na tyle cienka, aby także nadawała się do jedzenia.  

Balsamka ogórkowata używana jest w kuchni indyjskiej, chińskiej, wietnamskiej, a takze indonezyjskiej.

Walory smakowe: Wyraźnie gorzki (aby pozbyć się niepożądanego nadmiaru goryczy gorzki melon należy zblanszować osoloną wodą)

Zastosowanie w kuchni:

  • Jako dodatek do dań typu stir-fry (w Chinach smażony m.in. z fermentowaną czarną soją, która równoważy jego gorzki smak)
  • Jako dodatek do różnego rodzaju curry (wszędzie tam, gdzie istnieje potrzeba wprowadzenia wytrawnej nuty)
  • UWAGA! Owoc przepękli jest gorzki, dlatego rzadko spożywa się go saute lub na surowo. 

Karela ceniona jest przede wszystkim ze względu na swoje właściwości prozdrowotne: 
  • pomaga w oczyszczaniu krwi z toksyn
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • wspiera regenerację wątroby
  • jest świetnym źródłem witamin, minerałów i mikroelementów, w tym:
    • beta karotenu
    • potasu
    • wapnia
    • witamin z grupy B (B1, B2, B3)
    • witaminy C
    • magnezu
    • kwasu foliowego
    • cynku
    • manganu
    • fosforu
    • żelaza

RozwińZwiń Opis

kraj pochodzenia

Wietnam

waga 

~150g

przechowywanie

przechowuj w lodówce

Co klienci kupowali razem z tym produktem?

 Fermentowana koreańska pasta z czarnej fasoli chunjang 500g

Fermentowana koreańska pasta z czarnej fasoli chunjang 500g

Przepyszna, oryginalna pasta z czarnej fasoli chunjang!

 Ksylitol Fiński Cukier Brzozowy (Finnish Xylitol Birch Tree Sugar) 200g

Ksylitol Fiński Cukier Brzozowy (Finnish Xylitol Birch Tree Sugar) 200g

Ksylitol to cukier brzozowy stanowiący zdrową, mniej kaloryczną alternatywę dla cukru białego. Ksylitol nie tylko zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier biały, ale także wykazuje niższy indeks glikemiczny.

 Kmin Rzymski Kumin (Cumin Seeds | Whole Jeera) 100g TRS

Kmin Rzymski Kumin (Cumin Seeds | Whole Jeera) 100g TRS

Doskonałej jakości przyprawa, znanej na całym świecie firmy TRS.

 Kiełki Soi / Kiełki Fasoli Mung (Bean Sprouts) 330g Diamond

Kiełki Soi / Kiełki Fasoli Mung (Bean Sprouts) 330g Diamond

Powszechnie stosowane w kuchni chińskiej, tajskiej, wietnamskiej, japońskiej, indyjskiej, koreańskiej, indonezyjskiej, są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz witamin A, B, C i E. Małe fasolki mung są jadalne, tak surowe, jak i gotowane czy smażone. Po wykiełkowaniu nazywamy je "kiełkami sojowymi".

 Sos rybny Oyster Brand 700 ml

Sos rybny Oyster Brand 700 ml

Kluczowy składnik kuchni tajskiej odpowiedzialny za smak umami.


Skład bananów - grupa kulinarna

Oprogramowanie KQS.store