Golden Curry Hot renomowanej marki S&B to ostra mieszanka przypraw do japońskiego curry. Przyprawa w formie zwartej kostki.
Jedno opakowanie (100g) Golden Curry wystarcza do przygotowania 5-6 porcji curry.
Choć dziś curry w Japonii traktowane jest jak jedno z najpopularniejszych dań narodowych to tradycja jego przygotowania ma dość krótką metrykę. Curry bowiem przywędrowało do Japoniii dopiero w 2. połowie XIX wieku wraz z Brytyjczykami (rządącymi wówczas w Indiach). W latach 60-tych XX wieku zyskało niezwyklą popularność, która do dziś nie słabnie.
Sposób zastosowania:
1. Pokroić w średnią kostkę 600g mięsa (np. mięso z kurczaka, wieprzowina, chuda wołowina, krewetki).
2. Drobno posiekać dużą cebulę.
3. Rozgrzać olej lub mało w woku lub na patelni.
4. Dodać na patelnię mięso wraz z cebulą - samżyć aż do zarumienienia (około 3-4 min.)
5. Dodać świeże warzywa np. marchew, seler naciowy, paprykę
6. Dodać około 2,5 szklanki wody i zagotować
7. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10min (wołowinę gotować dłużej aż do miękkości).
8. Dodać na patelnię pokruszoną kostkę Golden Curry i mieszać dokładnie aż do rozpuszczenia.
9. Gotować jeszcze 5 min, cały czas mieszając.
10. Serwować z ryżem lub makaronem.
Skład:
mąka pszenna, olej palmowy, olej rzepakowy, sól, cukier, curry w proszku (kurkuma, kolendra, kmin, kozieradka, pieprz, chilli, przyprawy) 6%, przyprawy, wzmacniacze smaku: E621, E627, E631, kwas jabłkowy.
Kraj pochodzenia: Japonia
Waga: 100g