Kolendra Ciernista | Tajska | Meksykańska | Ngo Gai | Culantro 100g
-
Dostępność:
Dostępność potwierdza sprzedawca.
Opis produktu
Kolendra Ciernista | Meksykańska (Sawtooth Herb) | Ngo Gai | Culantro - wszystkie te nazwy prowadzą do Eryngium foetidum - zioła stosowanego w Ameryce Centralnej, Południowej i Azji.
Kolendra ciernista to zioło o intensywnym smaku i aromacie. Zapach kolendry ciernistej jest bardzo podobny do kolendry siewnej, dlatego często ciężko rozpoznać, ktora z nich została użyta w potrawie. Tak na przykład niezwykle popularne tajskie danie Laab najczęściej ma w sobie właśnie kolendrę ciernistą.
Smak kolendry ciernistej jest bardziej intensywny niż kolendry siewnej, ale bardzo podobny. Można go opisać jako: ziemisty, z nutą cytrusową i lekko gorzkim posmakiem.
Stosowana w medycynie tradycyjnej w regionach tropikalnych przy oparzeniach, bólach ucha, gorączkach, nadciśnieniu, zaparciach, napadach drgawek, astmie, bólach brzucha, problemach związanych z niepłodnością, ukąszeniach węży, biegunce i malarii.