Asafetyda Asafoetida Asafetida | Hing 50g Vandevi
-
Dostępność:
Jest – dostępne w Składzie Bananów
Opis produktu
Asafetyda (hin. hing, ang. asafoetida lub stinking gum, niem. Stinkasant) przyprawa niezbędna w kuchni indyjskiej. Ta gumo-żywica ma charakterystyczny, silny zapach, zbliżony do cebuli lub czosnku. Pomimo swoich dość odpychających nazw (w Polsce nazywana czarcim łajnem lub smrodzieńcem) nadaje potrawom indyjskim wspaniały aromat. Co istotne, po dodaniu do potrawy mocny zapach zanika, pozostawiając po sobie unikalny indyjski smak. Asafetidę poleca się do potraw ciężkostrawnych, szczególnie z roślin strączkowych. W Indiach spożywają ja osoby, które z przyczyn religijnych nie używają cebuli lub czosnku.
Asaofetida ma też właściwości lecznicze, charakteryzuje się właściwościami uspokajającymi, jest też doskonała dla osób mających problemy z układem pokarmowym, a to dzięki swojej znikomej agresywności w stosunku do bakterii jelitowych. Jest doskonała na wzdęcia.
Skład: mąka ryżowa, guma arabska, asafoetida, kurkuma, mąka pszenna.